8 keskeistä arkkitehtuurityyliä ja niitä määrittelevät ominaisuudet

8 keskeistä arkkitehtuurityyliä ja niitä määrittelevät ominaisuudet

Oletko koskaan katsellut rakennusta ja miettinyt, onko kyse bauhaus- tai modernistityylistä? Romaaninen tai uusklassinen? Arkkitehtonisia vihjeitä on harkittava, etenkin kun rakennus on elänyt useita aikoja, ja se kerää ominaisuuksia vanhentuessaan. Olemme valinneet kahdeksan keskeistä tyyliä ja niiden ominaisuuksia auttamaan kaventamaan näkökenttääsi, kun matkustelet tai olet omassa kotimaassasi upeiden rakennusten keskellä.

Viktoriaaninen. Victorian aikakaudella (1800-luvun puoliväli – loppupuolella) palautui monia arkkitehtonisia tyylejä, kuten goottilaista herätystä, Tudoria ja romaanista, sekä vaikutteita Aasiasta ja Lähi-idästä. Teollisen vallankumouksen aikana monet asunnot rakennettiin viktoriaaniseen tyyliin osana asumispuomia. Tärkeimmät ominaisuudet: ‘Dollhouse’ -efekti, jossa on hienostunut sisustus, ikkunaluukut, erkkeriikkunat, 2-3 tarinaa, epäsymmetrinen muoto, jyrkkä Mansard-katto, käärekuistit, kirkkaat värit. Missä voi nähdä: Monet kotona Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

 Islamilainen. Islamilainen arkkitehtuuri vaihtelee suuresti alueittain, kuten Persiassa, Pohjois-Afrikassa ja Espanjassa. Moskeija on paras esimerkki islamilaisista tyyleistä, mukaan lukien terävät kaaret, kupolit ja pihat. Koristelu tasaisilla pinnoilla on etusijalla, koska Koraani kieltää kolmiulotteiset esitykset. Tärkeimmät ominaisuudet: Hevosenkengän kaari, geometriset kuviot, keskittyminen enemmän suljetuihin tiloihin ja sisätiloihin kuin ulkoisiin, rei’itettyihin ikkunoihin. Missä voi nähdä: Hui-moskeija Kiinassa.

Romaaninen. Tunnetaan myös nimellä Norman arkkitehtuuri, se syntyi ympäri Eurooppaa keskiajalla. Tunnetuin piirre on pyöristetty kaari, jota tyypillisesti esiintyy Rooman tyylin kirkoissa, jotka ovat ajanjakson tärkeimmät selviytyjät. Tärkeimmät ominaisuudet: Pyöristetyt kaarit, pyöristettyjen kaarejen rivien toistaminen, tyylitellyt kukka- ja lehtineen ,kivikoristeet ja ovien ympärillä olevat kaapelikoristeet kierretyn köyden tyyliin. Missä voi nähdä: Porton katedraali, Portugali.

Barokki

Barokki. Alkuperäinen 1500-luvun lopulla Italiassa, barokki oli ero muodollisemmasta romaanisesta tyylistä siinä mielessä, että se oli emotionaalisempi, ”näyttävä” ja sen tarkoituksena oli vedota aisteihin. Osana vastareformaatiota arkkitehtuuri oli yritys ylistää katolista valtiota. Tärkeimmät ominaisuudet: Murtuneet reunukset, “rikki” niiden kärjessä, joskus rintakoristeen ollessa sijoitettu keskelle, hienostunut koriste, parilliset pylväät, kupera ja kovera seinä. Missä voi nähdä: Versaillesin palatsi.

Tudor. Tudor-arkkitehtuuri on viimeinen tyyli keskiaikaiselta ajalta Englannissa välillä 1400-1600. Vaikka Tudorin kaari tai nelikeskinen kaari on erottuva piirre, useimmat ihmiset tunnustavat Tudorin aikakauden puurakennetut talot. Tärkeimmät ominaisuudet: Olkikatto, koteloikkunat (timantin muotoiset lasilevyt lyijyvalulla), muurauspiiput, hienostuneet oviaukot. Missä voi nähdä: Anne Hathawayn mökki, Warwickshire, Englanti.

Bauhaus. Alun perin 1900-luvun alussa Saksassa sijaitsevan taidekoulun Bauhaus-liikkeellä oli ajatus, että kaikki taide ja tekniikka yhdistetään yksinkertaistetun suunnittelun ja massatuotannon ideassa. Koristeellisten yksityiskohtien hylkääminen suosii mallia. Latekatot ja kuutiomallit olivat avainasemassa. Bauhausin kuutiomuotojen ja kulmien periaatteet voidaan nähdä modernistisissa kuvioissa. Tärkein ominaisuus: Kuutiomuodot, punaiset, siniset ja keltaiset päävärit, avoimet pohjaratkaisut, litteät katot, teräskehykset, lasisuojaverhot. Missä voi nähdä: Dessau, Saksa.

Uusklassinen

Uusklassinen. Neoklassismia, jota pidettiin vastauksena barokille ja rokokolle, syntyi 1800-luvun puolivälissä ja sen tarkoituksena oli palauttaa jalo ja loisto arkkitehtuuriin. Inspiraatio otettiin antiikin Kreikan ja Rooman rakennusten ja suunnittelun klassisista tyyleistä. Ydinarvot olivat yksinkertaisuus ja symmetria. Tärkeimmät ominaisuudet: mittakaavan loisto, tyhjät seinät, liiallinen pylväiden käyttö, itsenäisesti seisovat pylväät, suuret rakennukset, puhtaat linjat. Missä voi nähdä: Casino Marino, Malahide.

Modernismi. Modernismi on yleinen termi, joka annetaan 1900-luvun vaihteen liikkeelle ja voi sisältää tyylejä, kuten futurismi, postmoderni ja uusi klassinen. Lomakkeissa oli tarkoitus olla tarpeettomia yksityiskohtia ja keskittyä yksinkertaisuuteen, ja käytettyjen materiaalien kunnioittaminen oli niiden sijaan piilottamista. Tärkeimmät ominaisuudet: Koristeellisten, matalien rakennusten puute, nykyaikaisten materiaalien käyttö, vuorovaikutus sisä- ja ulkotilojen kanssa, auringon ja varjostuksen käyttö ihmisten mukavuuden kannalta, lasin ja luonnonvalon käyttö. Missä voi nähdä: Guggenheim-galleria, New York.

Senja

2 kommenttia

full hd izle Kirjoitettu9:07 pm - tammikuu 17, 2021

This looks absolutely awesome! It reminds me of Australia! Greetings from London. Zahara Seumas Jeffy

filmi full izle Kirjoitettu1:04 am - tammikuu 18, 2021

I believe this is one of the most vital info for me. And i am glad reading your article. Drusi Adrien Chae