Pakolaisena asuminen Suomessa

Pakolaisena asuminen Suomessa

Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että asetut Suomeen asumaan ja opit tarvittavia tietoja ja taitoja, joita tulet tarvitsemaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Tällaisten taitojen oppimista auttavat muun muassa kielen oppiminen, työpaikan tai opiskelupaikan löytäminen sekä kontaktien saaminen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomessa sinulla on paljon erilaisia palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan, työllistymään ja oppimaan kieltä. Kotoutumissuunnitelma, kotoutumiskoulutus ja alkukartoitus ovat esimerkkejä tällaisista palveluista. Myös perheenjäsenilläsi on oikeus näihin palveluihin, jos he muuttavat kanssasi Suomeen. Jokaisella maahanmuuttajalla on oikeus saada perustietoa Suomesta, tämän takia oleskeluluvan saatuasi saat kirjallisesti tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä, oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi sekä palveluista, jotka tulevat auttamaan sinua kotoutumaan. Suomessa asuvan oikeuksiin kuuluu muun muassa oikeus yhdenvertaiseen kohteluun, oikeus ilmaista mielipiteensä suullisesti tai kirjallisesti, ketään ei voida tuomita kuolemantuomioon tai kiduttaa sekä jokainen saa valita asuinpaikkansa ja matkustaa maassa vapaasti.

Lisätietoa kotoutumispalveluista

Työllisyys- ja taloudellisen kehityksen toimisto

Alkukartoituksen tarkoituksena on arvioida mitkä palvelut auttaisivat sinua kotoutumaan. Siinä selvitetään esimerkiksi koulutuksesi, työkokemuksesi ja kielitaitosi. Alkukartoitus suoritetaan useimmiten työ- ja elinkeinotoimistossa, mutta se voidaan suorittaa myös koulurakennuksessa, tämä riippuu asuinkunnastasi. Voit itse myös pyytää työ- ja elinkeinotoimistosta tai kotikuntasi sosiaalitoimistosta alkukartoitusta. Alkukartoituksen jälkeen sinulle tehdään mahdollisesti myös kotoutumissuunnitelma. Kotoutumissuunnitelma tehdään muun muassa, jos olet työtön työnhakija, sinä saat toimeentulotukea tai olet alle 18-vuotias, eikä sinulla ole huoltajaa Suomessa. Kotoutumissuunnitelmaan kirjataan kaikki asiat mitkä tulevat auttamaan sinua kotoutumaan Suomeen, kuten suomen kielen opiskelua, muita opintoja ja työharjoitteluja. Voit tehdä kotoutumissuunnitelman työ- ja elinkeinotoimistossa tai sosiaalitoimistossa. Kotoutumissuunnitelma on tehtävä viimeistään kolmen vuoden kuluttua ensimmäisestä oleskeluluvastasi. Kotoutumissuunnitelman kesto riippuu avuntarpeestasi, mutta useimmiten se kestää kolme vuotta. Erityistapauksissa se voi olla voimassa jopa viisi vuotta. Kotoutumissuunnitelman teon jälkeen on tärkeää, että seuraat sitä. Työ- ja elinkeinotoimisto ohjaa sinut tarvittaessa kuntoutumiskoulutukseen. Koulutukseen liittyy joko suomen tai ruotsin kielen opiskelua ja suomalaiseen yhteiskuntaan sekä kulttuuriin tutustumista.

Suomalaista arkielämää ja siihen tarvittavat tiedot

pankki

  Tulet tarvitsemaan pankkitilin raha-asioittesi hoitoon. Pankkitilin avaamiseen tarvitset passin, ulkomaalaisen henkilökortin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Kun avaat pankkitilin, pankin täytyy lain mukaan pyytää selvennystä pankkitilin käyttötarkoituksesta. Pankki myös tarvitsee nimesi, henkilötunnuksesi sekä suomalaisen osoitteesi. Avatessasi pankkitiliä sinun kannattaa hakea myös verkkopankkitunnuksia. Sinut tunnistettua ja henkilöllisyytesi todennettua poliisi voi myöntää sinulle ulkomaalaisen henkilökortin. Ulkomaalaisen henkilökortilla voit todistaa henkilöllisyytesi Suomessa. Henkilöllisyyskorttia voit käyttää muun muassa pankkitilin avaamisessa, sitä ei kuitenkaan voi käyttää matkustusasiakirjana, kun matkustat ulkomaille.Kotivakuutuksen ottaminen on erittäin hyvä idea asumista varten. Se korvaa esimerkiksi vahinkoja, jotka sattuvat huonekaluillesi tai muille esineillesi. Jos sinulla on käytössä oma ajoneuvo on sinun otettava myös liikennevakuutus. Nämä molemmat vakuutukset saa vakuutusyhtiöiltä. Jos tarvitset suomalaista henkilövakuutusta, tarvitset yleensä suomalaisen Kela-kortin. Henkilövakuutuksia ovat muun muassa tapaturmavakuutus ja henkivakuutus. Suomalaisen puhelinliittymän ostettuasi saat suomalaisen puhelinnumeron. Liittymää avatessasi tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja suomalaisen osoitteen. Useimmat asiat voi hoitaa internetin avulla Suomessa. Internet-yhteys kannattaa hankkia mahdollisimman nopeasti Suomeen muutettuasi. Suomen hintataso on korkea. Esimerkiksi ruoka ja palvelut maksavat Suomessa enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Julkinen liikenne Suomessa on hyvin toimiva. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein kaikkialle Suomessa. Myös lentoreitit Suomen sisällä, ja ulkomaille, on hyvin kunnossa. Suomessa voi suorittaa ajokortin 18-vuotta täytettyään. Suomen ilmasto on kylmempi, kuin monissa muissa maissa. Keskilämpötila talven aikana on alle nolla celsius-astetta ja kesäisin useimmiten päälle +10 celsius-astetta. Suomessa on lähes 200 sanomalehteä. Suomessa on myös neljä julkista televisiokanavaa ja useita kaupallisia televisiokanavia.

Senja